Kokia nauda slypi džiovintuose abrikosuose?

Lietuvoje, kurioje vasara tęsiasi vos tris mėnesius, visus metus mėgautis šviežiais vaisiais ganėtinai sunku. Šiuo atveju gelbsti ekologiški džiovinti vaisiai, išlaikę visas maistines savybes ir natūralų, nepakeistą skonį. Šįkart išsamiau aptarsime „saulės kiaušiniais“ vadintus abrikosus.

Ką tik nuskinti abrikosai – puikus kelių svarbių maistinių medžiagų – skaidulų, kalio ir karotenoidų šaltinis. Nors džiovinant vaisius juose sumažėja vandenyje tirpių ir šilumai atsparių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C, kitų maistingų medžiagų kiekis tampa labiau koncentruotas. Todėl valgydami džiovintus abrikosus gauname daugiau naudingųjų medžiagų nei iš šviežių abrikosų.

Džiovinti abrikosai, palyginus juos su kitais analogiškai paruoštais vaisiais, turi bene daugiausia kalio, kalcio, fosforo, geležies, magnio, organinių rūgščių, vitaminų, karotino. Valgant džiovintų abrikosų, pagerėja medžiagų apykaita, širdies ir raumenų darbas.

Norint išvalyti žarnyną, reikėtų suvalgyti apie 100-150 džiovintų išmirkytų abrikosų. Mirkyti abrikosai yra minkštesni bei lengviau virškinami. Tai neapsunkinantis žarnyno maistas, nes daugiau nei pusę jų sudaro lengvai įsisavinami angliavandeniai. Nuo seno žinoma ir abrikosų antpilų nauda: išgėrus šio antpilo, gali pagerėti virškinimo sistemos, skrandžio ir kasos veikla.

Perkant vaisius įprastuose prekybos centruose, akį traukia ryški abrikosų spalva. Neapsigaukite – jokie vaisiai išdžiūvę nebūna tokie ryškūs ir blizgūs. Visa tai – naudojamo baliklio sieros dioksido (E220) ir kitų konservantų rezultatas. Daugelyje dujinių džiovyklų neįrengtos filtrų sistemos, praleidžiančios karštą orą ir sulaikančios dujų degimo produktus, dėl to vaisiai prisotinami kancerogeninėmis medžiagomis.

Naudingiausia yra rinktis natūraliai sunokusius, saulės atokaitoje džiovinamus ekologiškus abrikosus, puikiai papildysiančius ir raw mitybą – pastarųjų galima įsigyti ir mūsų parduotuvėlėje. Laukiniai abrikosai auga toli nuo civilizacijos, jie išlaiko visas vertingiausias maistines savybes ir unikalų, sodrų skonį.

Šiek tiek apie kitas abrikosų gydomąsias galias: pajutus vėžinių susirgimų užuomazgas, organizmą būtina aprūpinti pakankamu vitamino B17 kiekiu. Pastarasis gerina kraujo sudėtį, stabilizuoja kraujospūdį bei sumažina skausmą. Šiandien B17 vitamino surandama tik laukiniuose vaisiuose, taip pat – ir abrikosų kauliukų branduoliuose. Kauliukų branduolių gydomosios savybės jau įrodytos ir moksliniais tyrimais. Visa tai padeda įsitikinti, kad abrikosai – visapusiškai naudinga gamtos dovana.

 

Kaip Jūs žiūrite į džiovintų vaisių vartojimą? Gal turite naudingos informacijos apie tai? Kviečiame komentuoti straipsnį..

 

 

Čia pateikiama informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *